
גלי חום והזעת לילה - איך להתמודד עם תופעות גיל המעבר?

גלי חום בגיל המעבר והזעות לילה נגרמים בשל שינויים הורמונליים היוצרים הזעות וגלי חום והמשפיעים על בלוטת ההיפותלמוס שמצויה במוח האחראית על ויסות החום בגוף = חסר איזון.
נשים רבות בגיל המעבר מחפשות מענה שאינו רפואי ושניתן לצרוך אותו ללא סיכון. הנה כמה המלצות בתחום התזונה ואורח החיים הבריא, שישפרו את איכות החיים ויסיעו בהתמודדות עם ההזעות.
לפי הרפואה הסינית, בגיל המעבר ישנו חום בגוף היוצא החוצה באמצעות ההזעה ולכן, ממליצה הרפואה הסינית על קירור הגוף באמצעות תזונה מתאימה הכוללת צמחי מרפא שיסיעו בין היתר בהתמודדות עם תחושת העצבנות,חוסר שקט,הזעות לילה וגלי חום. המזונות המומלצים הם: ברוקולי, סלרי, חסה, נבטים, אספרגוס, אפרסמון, חיטה,אבטיח,דגנים מלאים, קטניות, כרוב.
הפחיתי את הצריכה של מזונות מן החי, קופאין, סיגריות, אלכוהול, תבלינים חריפים ומזונות מטוגנים המגבירים את כמות החום בגוף ועל כן יגבירו הזעות לילה גלי חום ועצבנות.
הגבירי את כמות השתייה, שמקררת את הגוף ומעניקה תחושת שובע. החליפו את המשקאות המוגזים במים, מיצי ירקות, פירות ותה צמחים (10-12 כוסות ביום).
רצוי לאכול פירות וירקות טריים או מוקפצים אך לא מזונות שעברו בישול ארוך או אפייה הגורמים לחום בגוף. האנרגטיקה (אנרגיה) של מזון מבושל שמוגש חם, מתחממת גם היא.
בתקופת גיל המעבר יש להרבות בפחמימות מורכבות המכילות סיבים תזונתיים ומעניקות תחושת שובע, ולהפחית בפחמימות פשוטות המעלות את רמות הסוכר והטריגליצרידים. רשימת הפחמימות המורכבות היא אורז, מלא, פסטה מלאה, לחם מחיטה מלאה, שיפון, שיבולת שועל וקינואה.
המעיטי בחלבונים מן החי היוצרים תחושת חום בגוף ומצויים בביצים, בשר, עוף וביצים ולהמירם בחלבונים מהצומח כמו שעועית, עדשים, חומוס, סויה ופול.
כשתגיעי לגיל המעבר, רצוי שתעזרי בטיפולים מרגיעים כמו טיפולי רפלקסולוגיה, מסא'ז, תרגילי יוגה, מדיטציה ודמיון מודרך.
מומלץ לבצע פעילות גופנית שמסייעת למניעת מחלות כלי לב ודם, הפחתת הסוכר, ירידה במשקל ולתחושת רוגע ושלווה – פעילות פיזית מגבירה את תחושת הביטחון העצמי והחזרת תחושת השליטה על גופנו, תהליך המתערער עם החשיפה לסימפטומים אילו.
צרכי מזונות הנחשבים כאנטי אוקסידנטים כדי לנטרל רעלים ולהפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם: ירקות ממשפחת המצליבים כמו כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב ניצנים, צנון, צנונית ולפת; מזונות שמכילים ליקופן כמו עגבניות, אבטיח ויין אדום; ומזונות שמכילים ויטמין C, כמו פרי הדר, פלפל ירוק, שמיר, ברוקולי, כרוב, פטרוזיליה, קיווי, לפת, גויאבה ודובדבנים.
בתקופת גיל המעבר אכלי מזונות המכילים אומגה 3, שמסייעת בהפחתת רמת הדיכאון ובמניעת מחלות לב וכלי דם. אומגה 3 נמצאת במאכלי ים, דגים, אצות, זרעי פשתן, שמן פשתן, שמן קנולה ואגוזי מלך.
המירי שומנים רוויים, שנמצאים במזונות מן החי, בשומנים חד ורב בלתי רוויים מן הצומח. אלה כוללים אגוזים, גרעינים, טחינה, שומשום, אבוקדו, זיתים, שמן קנולה, שמן זית ועוד.
מומלץ לצרוך מוצרי סויה כתחליף לחלבון מן החי. מוצרי סויה מכילים פיטואסטרוגנים שמאזנים את המערכת ההורמונלית וכן ספונינים, שמסייעים בפירוק שומנים, בהעלאת הכולסטרול הטוב ובהפחתת הכולסטרול הרע, ועל כן הם מפחיתים את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם.
פרומנסיל היא טבליה מרוכזת עם 80 מ"ג איזופלבונים (נטו) מתמצית פרחי תלתן אדום (RED CLOVER). תוסף התזונה נחקר במחקרים קליניים ומדעיים שפורסמו בעיתונות רפואית ומדעית ונמצא מקל על תופעת גלי החום בגיל המעבר*. בנוסף, במחקרים קליניים הפרומנסיל נמצא כמוצר בטוח לשימוש.
מאת ד״ר ענת גרינשטיין (ND) ראש החוג לנטורופתיה במכללת מהות לרפואה משלימה, בחסות מרכז ההשתלמויות של אוניברסיטת בר אילן. מצאו אותה באתר mahut.co.il