דלגו ל
הדרך הפשוטה הזאת תעשה אותנו מאושרים ובריאים יותר גם בגיל מבוגר
* חוקרים אומרים שעזרה לזולת יכולה לעשות אותנו מאושרים יותר בגילאים מבוגרים.
* לפי החוקרים, הסיבה היא שהתנהגות מסוג זה יכול לשחרר הורמון משפר מצב רוח בשם אוקסיטוצין.
* עד כה, המדע סבר שההורמון הזה משוחרר בעיקר בגופם של אנשים צעירים.
* עזרה לזולת, לפי החוקרים, יכולה לכלול פעילות צדקה או אפילו פשוט לומר שלום לאנשים במקומות ציבוריים.
האם מעיין הנעורים הוא פכפוך של אושר שנובע מתוך נתינה ועשיית טוב למען הזולת?
לפי מחקר מדעי חדש, נראה שכן.
המחקר, שפורסם באתר המאמרים המדעיים והאקדמיים journalFrontiers, מדווח שאנשים שתורמים לצדקה ועסוקים בנתינה לזולת מגבירים את הייצור של אוקסיטוצין בגוף - הורמון שמשפר את מצב הרוח וקשור גם למערכת הרבייה, ולכן עד היום המדע האמין שהוא הולך ופוחת עם הגיל.
המחקר כלל כ-100 אנשים בני 18 עד 99, שצפו בסרטון על ילד חולה סרטן. החוקרים השוו את רמות האוקסיטוצין בדמם של המשתתפים במחקר לפני ואחרי שצפו בסרטון.
בשלב הבא, הוצגה בפני הנחקרים האפשרות לתרום לארגון למלחמה בסרטן שהופיע בסרטון. מהתוצאות עולה שלנחקרים שאצלם רמת ההורמון הייתה הגבוהה ביותר, גם הייתה הנטייה הגדולה ביותר לתרום. רבים מאותם נחקרים היו אנשים מבוגרים יותר.
ד״ר פול ג׳יי זק, כותב המחקר ומנהל המרכז ללימודי נוירו-כלכלה באוניברסיטת Claremont Graduate בקליפורניה, אמר שהמחקר הוא הפעם הראשונה שבה הוכחה עלייה ברמות אוקסיטוצין אצל אנשים מבוגרים.
״מה שהפתיע אותנו היה העוצמה והקשר בין פעולות שעושות טוב והשחרור של רמות גבוהות יותר של אוקסיטוצין״, אמר זק. ״הקשר הזה היה כל כך חזק אצל אנשים מבוגרים - זאת אחת התוצאות המדהימות והחזקות ביותר שראיתי ב-20 שנותיי במעבדה״.
זק הסביר שהוא רצה לעשות את המחקר אחרי שבמשך שנים ראה שיש לאוקסיטוצין השפעה על אנשים צעירים. כבר זמן רב ידוע שבגיל צעיר יותר הגוף מייצר יותר מההורמון הזה בכל פעם שהאדם מתנהג בצורה שיש בה תרומה חברתית.
לדבריו, מה שהחוקרים מצאו תואם את ההנחה שלהם, שאנשים שנותנים ועושים למען אחרים נשארים מאושרים לתקופה ארוכה יותר.
״אגב״, הוא הוסיף, ״האנשים המאושרים ביותר גם חיים זמן רב יותר״.
השותף לכתיבת המחקר, פרופ׳ חורחה בראזה מאוניברסיטת Southern California, הסביר שלמדע לא ידוע הרבה על התפקיד של אוקסיטוצין בגיל מבוגר. בגלל שההורמון קשור למערכת הרבייה, מאז ומתמיד ההנחה הייתה שהייצור שלו פוחת ככל שאנחנו מתבגרים.
״עכשיו יש לנו הוכחה שהייצור שלו מושפע גם מדברים שלא קשורים לרבייה״, הוא אמר.
בשורה התחתונה - מה המשמעות הפרקטית של התגלית?
האם כדאי לכולנו למהר ולהירשם לפעילות צדקה כלשהי כדי לעזור לאחרים ובכך לשמור על הבריאות שלנו לאורך זמן? בהחלט יכול להיות שכן.
הנוירו-פסיכולוגית מניו יורק, סנאם חאפיז, אמרה שתוצאות המחקר הפתיעו אותה, כי במשך שנים סברה שייצור האוקסיטוצין פוחת עם הגיל.
היא מאמינה שאלה חדשות טובות ואפשרות לחיות חיים טובים יותר - גם פיזית וגם מנטלית - בגילאים מבוגרים.
״זאת נבואה שמגשימה את עצמה״, אמרה חאפיז. ״אנחנו עושים טוב וזה גורם לנו להרגשה טובה, לכן אנחנו עושים עוד טוב״.
אם כן, המשמעות היא שעשיית טוב כבר מגיל צעיר, או עשיית טוב בגילאים המבוגרים, יכולה לעזור לנו לחיות לזמן ארוך יותר ובאיכות טובה יותר. אבל איך אפשר ליהנות מזה כבר עכשיו?
זק אומר שכולם - בני כל הגילים ומכל רקע חברתי - יכולים לפעול בצורה חיובית בדרך זו או אחרת.
אם אתם לא מהסוג שמתנדב לפעילות צדקה מקומית, זה לא אומר שאין לכם סיכוי ליהנות מחיים טובים יותר. זק בעצמו התחיל עם הדברים הפשוטים.
״החלטתי להתחיל להגיד שלום לאנשים שעומדים איתי במעלית״, הוא אמר. ״חיוך או ברכה פשוטה לשלום יכולים לעשות הרבה טוב ליום שלנו״.
לאנשים שחשים מבוכה חברתית זק מציע לאמץ כלב. זאת יכולה להיות דרך נחמדה לעשות טוב וגם יכולה לעזור לשבור את הקרח ולהתחבר עם אחרים, או להיות אדיבים כלפיהם.
זק גם מציע לעשות דברים בקבוצות - פעילות גופנית, תחביבים, טיולים - כל דבר שיאפשר לכם להיות חלק מפעילות קבוצתית שמחה, יעזור. לפי המחקר, ייצור האוקסיטוצין בגופכם אמור לעלות בהדרגה.
״רעיון המפתח הוא שכולם יכולים לעשות את זה״, אמר זק. ״המוח [ששולח את האות לייצור ההורמון] יודע להסתגל״.
בר ימנידלגו ל בר ימני