
דלגו ל

איך הקורונה משפיעה על השינה שלנו והשיטה למניעת סיוטים

אם שמתם לב שהחלומות שלכם הפכו אינטנסיביים במיוחד במהלך מגפת הקורונה, אז לפי חוקרים ברחבי העולם אתם לא לבד. מאז שפרצה המגפה העולמית נרשמה עלייה בהפרעות השינה ובחלומות משונים וצלולים יותר.
המגפה השפיעה על אוכלוסיית העולם לא רק ברמה הפיזית, אלא גם ברמה הנפשית. היא נוגעת בכל כך הרבה תחומים בחיינו ומדי יום ביומו מאלצת את כולנו להתמודד עם לחצים שקשורים במגפה. מסיבה זו, לא מפתיע לגלות שהלחצים חדרו גם לשינה ולחלומות של אנשים רבים.
קורונה וחלומות
שינה טובה חשובה לבריאות הכללית של כל אדם ולכן להפרעות שינה או מחסור בשעות שינה יכולות להיות השפעות שליליות על הבריאות, ולמגפת הקורונה הייתה השפעה שלילית על איכות השינה של אנשים רבים.
מחקר שנערך ב-2020 מצא שאחרי שהתחילה הקורונה, אחוז האנשים שדיווחו על קשיי שינה קליניים טיפס מ-36% ל-50.5%. בנוסף, גם המחקר גם מצא שיש יותר אנשים שהחלומות שלהם הפכו צלולים יותר ומסויטים יותר.
למה זה קורה? הנה ההסבר.
תפקידו של הלחץ
המגפה שינתה היבטים רבים בחיינו בפרק זמן קצר יחסית ובכך, הגבירה את הלחץ היומיומי שאנשים רבים חשים, כמו למשל החשש שאתם או אנשים שאתם אוהבים יידבקו בקורונה ויפתחו מחלה קשה, הקושי להיות בבידוד, החשש מאובדן מקום עבודה, שינויים דרמטיים בפעילויות היומיומיות, ביטול של חופשות ונסיעות, ילדים שלומדים מהבית וכן הלאה.
מחקר שפורסם בנובמבר 2020 שאל יותר מ-4,000 אנשים על השינה שלהם ומצא, שאנשים שדיווחו על העלייה הגבוהה ביותר ברמות הלחץ הנפשי גם דיווחו:
- שלוקח להם יותר זמן להירדם.
- שהם ישנים פחות שעות.
- שהם סובלים מיותר סיוטים.
מחקר נפרד שנערך בספטמבר 2020 מצא, שאלה שהושפעו מהקורונה באופן ישיר - כמו אנשים שאיבדו אדם אהוב למחלה או שיקיריהם נדבקו במחלה - גם חוו השפעה שלילית על החלומות שלהם. אנשים אלה דיווחו על:
- יותר חלומות שקשורים במגפה.
- יותר סיוטים.
- זכרונות ברורים יותר של החלום אחרי שהתעוררו.
ראוי לציין שהמחקר הזה גם מצא שגם אנשים שדיווחו על רמות לחץ נפשי זהות או נמוכות יותר מתחילת המגפה, חלמו על המגפה בערך חצי מהזמן. לכן, נראה שהמגפה משפיעה על החלומות שלנו בלי קשר לרמות הלחץ שאנחנו מרגישים.
באופן כללי, חלומות על המגפה נוטים להיות שליליים והם משפיעים על אנשים גם כשהם ערים. מחקר שנערך לפני הקורונה מצא שאנשים שיש להם חלומות רעים גם חווים יותר לחץ ופחדים כשהם ערים, כולל עייפות מוגברת במהלך היום וקושי להירגע בשעות הערב.
איך למנוע חלומות רעים
אם יש לכם חלומות רעים על הקורונה, תוכלו לנסות כמה שיטות, שרבות מהן נועדו להפחית לחץ נפשי ולקדם שינה איכותית וטובה. כל השיטות פשוטות מאוד ליישום.
להפחית לחץ. אם אתם מרגישים שהלחץ הוא גורם מכריע בחלומות הרעים שלכם, נסו למצוא דרכים להפחית את הרמות שלו. רשמו לפניכם שיכול להיות שתצטרכו לנסות כמה דרכים לפני שתמצאו את הדרך שעוזרת לכם. נסו:
- פעילות גופנית קבועה.
- יוגה או מדיטציה.
- אימוץ של תחביב.
- האזנה למוזיקה שמעוררת בכם רגשות נעימים.
מעבר לכל אלה, בכל פעם שאתם מרגישים את הלחץ מטפס נסו להחזיר את המיקוד שלכם לרגע הנוכחי ואל תניחו למחשבות להסיט אתכם ממנו. אם אתם בעבודה התמקדו אך ורק במשימה שלפניכם, אם אתם עם הילדים התמקדו אך ורק במשחק איתם או בטיפול בהם, וכן הלאה. במקביל, נסו למצוא את הזמן לפרוק מועקות כדי להתנקות מרגשות שמכבידים עליכם. זה יכול להיות בעזרת פעילות גופנית שבמהלכה אתם מניחים למועקות לעלות ומוציאים אותן דרך המאמץ של השרירים, או על ידי הבעה רגשית כשיש לכם כמה רגעים לעצמכם ואיש אינו רואה ואינו שומע אתכם - אפשר לבכות, לצעוק לתוך כרית, להכות את המזרון או הספה או להביע רגש בכל דרך שמתאימה לכם, העיקר שיצא ואתם תתנקו. זה יכול מאוד לעזור להתמודד עם הלחץ הנפשי וגם להפחית אותו.
בנוסף, למרות שטוב לדעת מה קורה בארץ ובעולם, המעקב היומיומי ואפילו רגעי אחרי החדשות יכול להגביר את רמות הלחץ ולכן, אם זה רלוונטי לכם, נסו להתנתק מהרשתות החברתיות ומערוצי החדשות מפעם לפעם, ועשו משהו מרגיע במקום זה.
שגרת שינה קבועה. שגרה קבוע יכולה לעזור לכם להירגע בשעות הערב המאוחרות ולקראת שעת השינה. נסו:
- ללכת לישון ולהתעורר בשעות קבועות, ולא לסטות מהן אלא אם הגיע סוף השבוע.
- לוודא שחדר השינה שלכם שקט וחשוך מספיק, ושהטמפרטורה נוחה לכם.
- לעסוק בפעילות מרגיעה לפני השינה, כמו אמבטיה חמה או קריאת ספר.
- להגביל את השימוש במסכים, כולל טלוויזיה, זמן קצר לפני השינה.
- להימנע מחומרים כמו קפאין, אלכוהול וניקוטין בשעות הערב.
פעילות גופנית. פעילות גופנית קבועה תעשה רק טוב לבריאות שלכם והיא יכולה גם לשפר את מצב הרוח שלכם וגם לעייף אתכם בערבים.
נסו להקדיש 30 דקות לפעילות גופנית במרבית ימי השבוע, אבל שימו לב שאתם לא עושים ספורט בשעות שלפני השינה כי זה עלול דווקא לעורר אתכם.
טפלו בגוף שלכם. חשוב מאוד שהגוף שלכם יקבל תשומת לב ראויה שתעזור לשמור על בריאותו, כולל:
בר ימנידלגו ל בר ימני