דלגו ל
כמה עובדות מפתיעות על החיידקים שחיים בבטן שלנו
אורגניזמים זעירים שחיים במערכת העיכול שלנו יכולים להשפיע על המשקל, המוח ומערכת החיסון שלנו.
בכל רגע נתון, יש כ-100 טריליון חיידקים בתוך הגוף או סביבו ויש שמעריכים שכל אדם נושא איתו בין חצי קילו לקילוגרם אחד של חיידקים במערכת העיכול. אבל אלה ממש לא חדשות רעות, ההפך - האורגניזמים האלה תורמים לבריאות ולתוחלת החיים שלנו.
כמה שיותר, יותר טוב
החיידקים שמחוץ לגוף אומנם יכולים לגרום לזיהומים קשים, אבל החיידקים שבתוך הגוף יכולים להגן מפניהם. מחקרים הראו שבעלי חיים שאין להם חיידקי מעיים נוטים לפתח זיהומים קשים יותר מבעלי חיים שיש להם חיידקי מעיים.
לחיידקים שחיים במעיים יש שכבת הגנה טבעית נגד אורגניזמים אחרים שנכנסים לגוף ולכן הם עמידים בפניהם. החיידקים הטובים מסוגלים לעזור לגוף למנוע מהחיידקים המזיקים לשגשג במהירות במערכת העיכול, ובכך למנוע זיהומים.
אבל, החוקרים לאו דווקא ממליצים על השתלת חיידקי מעיים, אלא אומרים שהממצאים שלהם יכולים לשמש לפיתוח של פרוביוטיקה ייעודית וטיפולים מבוססי מזון לאנשים שמתקשים לרזות.
למעשה, החיידקים הטובים מפתחים קשר של תן וקח עם הגוף שלנו - הגוף מספק לחיידקים חומרים מזינים והחיידקים מספקים לגוף הגנה.
פחות חיידקים, יותר אלרגיות
כשיש מעט מדי חיידקים במעיים, מערכת החיסון עלולה לצאת מאיזון וכך האלרגיות יכולות לחגוג.
חוקרים בקופנהגן, דנמרק, סקרו את התיקים הרפואיים ודוגמיות צואה של 411 פעוטות ומצאו שהילדים שלא היו להם מושבות מגוונות של חיידקי מעיים, נטו יותר לפתח אלרגיות.
פרוביוטיקה כטיפול בלחץ, חרדות ודיכאון
כבר שנים שמדענים חוקרים את הקשר בין חיידקי המעיים והכימיקלים במוח, ומחקרים חדשים צוברים עוד ועוד ראיות שתומכות בתיאוריה שאותה החוקרים מכנים ״ציר המיקרובים-מעיים-מוח״.
ממחקר שפורסם במגזין המדעי Proceedings of the National Academy of Science עולה שנצפו פחות סימפטומים של לחץ, חרדה ודיכאון אצל עכברים שקיבלו את חיידק המעיים לקטובצילוס רמנוסוס (L. Rhamnosus). החוקרים משערים שזה קרה כי החיידק הזה פועל על המערכת שעוזרת לווסת התנהגות רגשית.
מושבות חיידקים גדולות יותר, כרס קטנה יותר
ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Science עולה, שהחיידקים הטובים במערכת העיכול משפיעים גם על המשקל שלנו. אבל, החוקרים עדיין לא בטוחים בדיוק מהי מידת ההשפעה של החיידקים על המטבוליזם בגוף, כלומר הקצב שבו הגוף ממיר אוכל ומשקאות לאנרגיה.
במחקר, שתי קבוצות עכברים קיבלו חיידקי מעיים משני סוגים של בני אדם - אנשים שסובלים מהשמנת יתר ואנשים רזים. העכברים שקיבלו חיידקי השמנת יתר השמינו יותר, וזה מצביע על כך שחיידקי המעיים נושאים איתם תכונות פיזיות ומטבוליות.
האוכל הטוב והגרוע ביותר לחיידקי המעיים
יש כמה סוגים של מזון שמעודדים שגשוג של החיידקים הטובים במעיים.
- דגנים מלאים. עשירים בסיבים, שמשמשים מזון לחיידקי המעיים, ויכולים לעזור לאנשים לרדת במשקל.
- פירות וירקות. מכילים הרבה סוגים שונים של סיבים שמזינים את חיידקי המעיים. אכילה של מגוון רחב של פירות וירקות יכולה לשפר את המגוון של חיידקי המעיים.
- אגוזים וזרעים. מכילים הרבה סיבים ושומנים בריאים, שמעודדים שגשוג של חיידקי המעיים הטובים.
- מזון עשיר בפוליפנולים. שוקולד מריר, תה ירוק ויין אדום הם בין המזונות והמשקאות העשירים בפוליפנולים, שאותם הגוף לא מסוגל לעכל ללא עזרתם של החיידקים הטובים, וגם הם מעודדים שגשוג של חיידקי מעיים.
- מזון מותסס. יוגורט, קמבוצ׳ה וכרוב כבוש הם דוגמאות למזון מותסס, שכבר מכיל בתוכו את החיידקים הטובים, שיכולים לצמצם את הנוכחות של חיידקים מזיקים במעיים.
- פרוביוטיקה. הגוף לא צריך פרוביוטיקה כל הזמן, אבל היא יכולה לעזור לשקם את הפלורה של החיידקים הטובים אחרי מחלה או אחרי טיפול אנטיביוטי, וגם לתרום למאמצי הדיאטה.
לעומת זאת, יש גם מזון שפוגע במגוון של חיידקי המעיים.
- מזון עתיר סוכר. תזונה עשירה בסוכר יכולה לעודד את הצמיחה של חיידקים לא בריאים במעיים.
- ממתיקים מלאכותיים. מצמצמים את מספר החיידקים הטובים במעיים.
- שומנים לא בריאים. שומנים בריאים כמו אומגה 3 מעודדים שגשוג של החיידקים הטובים במעיים, בעוד ששומן רווי עלול לתרום לשגשוג של החיידקים המזיקים.
בר ימנידלגו ל בר ימני